Pastor slutar – delar inte synen på treenigheten

Föreståndaren i pingstkyrkan i Dals-Ed har fått sluta. Anledning är han ifrågasätter läran om treenigheten.

- Det är en gemensam överenskommelse att han ska lämna sin tjänst. Han delar inte längre församlingens syn i de grundliga teologiska frågorna, förklarar Torgny Bengtsson, ordförande i församlingen.
Tibor Urban, som arbetat som församlingens föreståndare, bekräftar uppgifterna och säger till Dagen att han under fyra år studerat kristendomens hebreiska rötter och därmed kommit fram till att hans teologiska övertygelse förändrats.

Till exempel har det för honom blivit naturligt att varje vecka fira shabbat och de andra bibliska högtiderna. Också treenigheten har han börjat tvivla på.

- Det är klart att det är tråkigt att sådant här ska skilja bröder åt, men jag har kommit till andra slutsatser än församlingens styrelse. Och jag upplever mig övertygad om att detta är rätt, säger Tibor Urban till Dagen.

- Jag kan inte leva på vad andra har sagt. För mig räcker vad Paulus säger: ”Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad.”

Lämnat klassisk pingstteologi

Kent Cramnell, församlingskonsult hos Pingst - fria församlingar i samverkan, har varit inkopplad och hjälpt till för att lösa det praktiska.

- Tibor Urban har kommit till en annan teologisk uppfattning än vad en pingstpastor kan ha, varför han inte kan vara kvar. Han har rört sig bort från den klassiska pingstteologin när det framförallt gäller synen på gudomen och treenigheten, förklarar han.

Publiceringsdatum: 2007-06-08
Avdelning: Nyheter, Tro o kyrka
Källa: Dagen

 

 

Marie Skogward
Reporter
marie.skogwarddagen.se
8-619 24 90

Anmärkning av MFS: Styrelsen var inte enig i sitt beslut vilket Dagen ger sken av. En ledamot reserverade sig